Fundusze Europejskie Program Regionalny
Rzeczpospolita Polska
Unia Europejska Europejskie Fundusze Strukturalne i Inwestycyjny

TARGPIAST pełen warzyw i owoców

Największy na Dolnym Śląsku rolno-spożywczy rynek hurtowy oferujący m.in. pełny asortyment świeżych owoców i warzyw oraz innych artykułów spożywczych dzięki Pożyczce na Efektywność Energetyczną zmniejszył zużycie energii łącząc działania proekologiczne z rachunkiem ekonomicznym. - Ekologia tak jak zarządzanie w sposób ekonomiczny są nam niezwykle bliskie. Dzięki dociepleniu dwóch dużych hal targowych oszczędność energii wyniosła prawie 30 procent, a nasi najemcy i kupcy mogą pracować w znacznie lepszych warunkach – mówi Jolanta Witosławska, prezes firmy Targpiast.

Targpiast to dziś miejsce dobrze znane i kojarzone przede wszystkim z możliwością kupna wysokiej jakości świeżych produktów. Jak udało się Państwu wyrobić markę docenianą przez szefów kuchni, restauratorów, właścicieli sklepów i popularnych warzywniaków?

Firma powstała na przełomie lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych w okresie transformacji ustrojowej i gospodarczej. W Polsce zaczął wtedy spontanicznie budzić się duch przedsiębiorczości. Zaczęto sprowadzać z Europy i świata wcześniej prawie niedostępne towary jak banany, pomarańcze, cytryny czy kawę. Rósł popyt, rosła też podaż.  Wrocław jest dużą aglomeracją, silną nabywczo, więc w tamtym czasie powstało targowisko oferujące duży asortyment wszelkich dóbr spożywczych. Województwo Dolnośląskie ma takie ukształtowanie terenu i taką jakość gleb, które nie sprzyjają produkcji warzyw i owoców w ilości zabezpieczającej potrzeby regionu, więc te towary są przywożone przez producentów z innych rejonów: Małopolski, Lubelszczyzny, Wielkopolski i Mazowsza. Nie ma we Wrocławiu takiej restauracji, stołówki czy warzywniaka, które nie znałyby i nie korzystałyby z naszego rynku hurtowego.

Początki w latach dziewięćdziesiątych wyglądały jednak skromniej. Czy czuje Pani satysfakcję, kiedy patrzy na to jak rozwinęła się firma?

Satysfakcja i radość są olbrzymie. Także dla wszystkich pracowników, bo wśród naszej załogi są tacy, którzy rynek tworzyli od podstaw. Wielu pracuje w Targpiaście już trzydzieści lat. W tym czasie zdarzały się nam również i trudniejsze momenty. Trzykrotnie zmienialiśmy lokalizację właściwie budując wszystko od początku. Nasi kupcy i najemcy, niezrażeni uciążliwościami zostali z nami i to jest najważniejsze. Świadczy to o tym, że nasz rynek jest dobrym miejscem do prowadzenia biznesu.

Skorzystaliście Państwo z dofinansowania w ramach Pożyczki na Efektywność Energetyczną w woj. dolnośląskim. Jaki projekt wsparły pozyskane środki?

Dokonaliśmy termomodernizacji dwóch dużych, najstarszych hal targowych – łącznie było to ponad 8 tys. metrów kwadratowych powierzchni. Po wykonaniu inwestycji audyt wykazał, że osiągnęliśmy prawie 30 procent oszczędności energii a minimalny dopuszczalny przez Pożyczkodawcę poziom zakładał oszczędność na poziomie 25 procent. W historii naszej firmy po raz pierwszy mieliśmy okazję uzyskać tak korzystne finansowanie zadań inwestycyjnych. Formuła pożyczki na przedsięwzięcia zwiększające efektywność energetyczną w sektorze MŚP była dokładnie tym, czego szukaliśmy. Znacząca modernizacja energetyczna obiektów przyniosła widoczne, zwłaszcza w rachunkach za energię korzyści nam, właścicielom obiektów jak i naszym najemcom.

Korzystnie wpłynęła też na środowisko.

Ekologia, tak jak zarządzanie w sposób ekonomiczny, jest nam niezwykle bliska. Energia elektryczna, ekonomika urządzeń i infrastruktury to podstawa działalności w handlu świeżymi artykułami spożywczymi. Obecnie Targpiast dysponuje 12 halami targowymi i ponad 80 pawilonami własnymi naszych najemców. Rocznie na nasz rynek przyjeżdża ok. milion samochodów. W sezonie wysokim, czyli od maja do sierpnia, z towarem i na zakupy wjeżdża do nas od 2 do 3,5 tysiąca samochodów na dobę. Mamy zawartych 180 umów z najemcami użytkującymi powierzchnię w halach. Pozostali, to producenci warzyw i owoców prowadzący sprzedaż bezpośrednio z samochodów. 

Wszyscy korzystają z energii elektrycznej do chłodzenia, mrożenia i oświetlania, nie wspominając o kasach fiskalnych i komputerach.

Jaka jest łączna powierzchnia rynku?
 

Łączna powierzchnia hal i pawilonów to niemal  20 tys. metrów kwadratowych. Cały rynek, czyli sektory samochodowe, ciągi komunikacyjne i parkingi to obecnie 140 tysięcy metrów kwadratowych.
 

Planujecie Państwo kolejne inwestycje?
 

Przygotowujemy się do budowy wiat dla sektora samochodowego. Chcemy zadbać o komfort sprzedających i jakość towaru. Rynek musi podnosić standardy dla klientów i towarów.

Wizyta na rynku Targpiast to także szansa na bezpośrednie spotkanie z rolnikami i producentami, którzy przyjeżdżają ze swoimi plonami i właśnie sprzedają je prosto ze swoich samochodów.

Producenci rolni to jest sedno i serce naszej firmy. Dzięki ich obecności rynek hurtowy   Targpiast jest tak atrakcyjny dla wszystkich pozostałych przedsiębiorców z branży spożywczej. Na rynku bezpośrednim, takim jak nasz jest miejsce głównie dla producentów prowadzących gospodarstwa małe i średnie. Dzięki temu mamy wielką różnorodność asortymentu i odmian wszelkich warzyw i owoców. Konsument ma w czym wybierać. Targpiast żyje 24 godziny na dobę, przez wszystkie dni w tygodniu. Kumulacja handlu to noc. Przedsiębiorcy muszą dokonać zakupu, dojechać do swoich sklepów, żeby rano świeży towar był w sprzedaży. 
 

Angażujecie się jednak nie tylko w działania wspierające handel, ale i edukację. 
 

Bardzo zależy nam na promowaniu rynku, pokazaniu różnorodności asortymentu i doskonałej jakości oferowanych towarów, dlatego chętnie bierzemy udział w programach edukacyjnych, prozdrowotnych, takich jak np. warsztaty kulinarne. Korzystamy z Facebooka i innych mediów społecznościowych, mamy własną stronę internetową, ale wydajemy też firmową gazetę w formie papierowej. Od kilku lat prowadzimy również naszą autorską akcję „Kochajmy warzywniaki”, której celem jest prezentacja właścicieli sklepów warzywnych i ich obiektów. Uczestniczymy aktywnie w promowaniu świeżych, zdrowych polskich warzyw i owoców. W końcu warzywa są fundamentem piramidy żywieniowej. 

Jolanta Witosławska

Targpiast

Wrocław