Hotel LOFT 1898 to miejsce, w którym historia spotyka się z nowoczesnością. Położony w sercu Suwalszczyzny hotel ma do zaoferowania wiele atrakcji. O inwestycjach w rozbudowę obiektu, a także ciekawych i tajemniczych miejscach regionu opowiada Izabela Mróz, dyrektor hotelu.

 

Izabela Mróz - właściciel hotelu na tle wnętrza

Państwa obiekt znajduje się w budynku XIX-wiecznych koszar carskich. Jaka jest historia tego miejsca?

Historia Hotelu LOFT 1898 sięga jak nazwa wskazuje 1898 roku, w którym to powstała jednostka koszarowa wojsk carskich. Po odzyskaniu niepodległości w koszarach zakwaterował się 2. Pułk Ułanów Grochowskich im. gen. Józefa Dwernickiego, a w okresie międzywojennym Suwałki stały się jednym z większych garnizonów. Zespół koszarowy po 1945 roku zdecydowano się przeznaczyć na potrzeby Ludowego Wojska Polskiego. Jednostka wojskowa użytkowała go aż do marca 1990 roku. W 2013 roku podjęto decyzję o przekształceniu budynku w obiekt hotelowy. Otwarcie nastąpiło w 2015 roku. Od 7 lat z pasmem sukcesów działamy jako jeden z największych i najnowocześniejszych obiektów noclegowo- gastronomicznych w północno- wschodniej Polsce.

 

Dlaczego warto Państwa odwiedzić?

Naszym wielkim atutem oprócz historii obiektu jest jego lokalizacja. Mieścimy się w samym sercu malowniczej Suwalszczyzny, tuż przy drodze krajowej nr 8. Dbamy o to, by pobyt u nas był niezapomniany. W restauracji Tatarak można zasmakować regionalnych potraw, odkryć dawne smaki Suwalszczyzny. W obiekcie mamy także strefę SPA, Klub Nocny „Dynamit” czy coctail bar z wyborem najlepszych alkoholi z całego świata. W hotelu jest 76 komfortowo wyposażonych, klimatyzowanych pokoi. Łącznie to 131 miejsc noclegowych oraz dwie przestronne sale konferencyjno-bankietowe które mają możliwość ugoszczenia kolejno 140 oraz 280 gości.

 

Izabela Król - właściciel hotelu

 

Suwalszczyzna słynie z baśniowych krajobrazów, tajemniczych jezior i rzek, a wzgórza zachęcają do ich odkrywania. Jakie zalety regionu i miasta wymieniłaby Pani?

Sielskie widoki leniwie pasących się krów, Góra Cisowa z punktem widokowym, wartko płynąca Czarna Hańcza, dojrzewające zboża… Jesteśmy bliżej słońca i chmur nie tylko dzięki ukształtowaniu terenu. To za sprawą ludzi, którzy prostą pracą i czystością serc dostarczają nam składniki, takie jak kiedyś – smaczne, soczyste i zdrowe. Warto tu przyjechać chociażby dla lokalnej kuchni. O Suwałkach mówi się, że są biegunem zimna. Mieszkańcy wolą nazywać je „Pogodnymi Suwałkami”, bo zawsze panuje tu pogoda ducha, a surowy klimat sprzyja ludzkiej życzliwości. Doświadczył tego każdy, kto odwiedził nasze strony.

 

Dziś w samych Suwałkach przeszłość przechodzi w teraźniejszość za sprawą wielu nowych miejskich inwestycji.

W ostatnich latach dzięki funduszom europejskim powstało wiele nowoczesnych obiektów: Suwalski Ośrodek Kultury z salą widowiskową na ok. 650 osób, czy aquapark - oba usytuowane tuż obok Hotelu Loft 1898. Zbudowano stadion piłkarski z podgrzewaną murawą, Arenę Suwałki – nowoczesną halę widowiskowo-sportową, stadion lekkoatletyczny, Park Naukowo-Technologiczny Polska Wschód oraz plac Marii Konopnickiej, a także lotnisko.

 

Izabela Król - właściciel hotelu

 

Za sprawą inwestycji również Państwo jako Hotel LOFT 1898 wpływacie na zmianę miejskiego otoczenia.

W listopadzie 2021 uzyskaliśmy pożyczkę na rozwój turystyki w wysokości 500 tysięcy złotych z Polskiej Fundacji Przedsiębiorczości na projekt „Budowa pawilonu rekreacyjnego”. Obiekt ten zlokalizowaliśmy na terenach zielonych znajdujących się przy naszym hotelu. To miejsce do spotkań integracyjnych, uroczystości okolicznościowych oraz działalności restauracyjnej. Chcemy umieścić w nim palenisko na ognisko, piec do pieczenia sękacza, bar oraz oczywiście grilla. Przestrzeń zieloną, na której powstanie pawilon, chcemy ponownie zagospodarować i wprowadzić tam nowe zagospodarowanie terenu. Chcemy zwiększyć ilość roślin oraz drzew, dzięki czemu teren nabierze nowego kształtu oraz znacznie zwiększy swoją atrakcyjność. Zdecydowanie będzie to miejsce przyjazne dzieciom i gościom szukającym odpoczynku w centrum miasta.

 

Z tej samej pożyczki korzystaliście Państwo już wcześniej.

Łącznie z programu „Przedsiębiorcza Polska Wschodnia – Turystyka”, który udostępnia finansowanie dla branż turystycznej i okołoturystycznej, uzyskaliśmy dwie pożyczki o wysokości łącznej 1 mln. Nieco wcześniej, bo w czerwcu 2021 roku otrzymaliśmy pożyczkę w wysokości 500 tys. złotych z Funduszu Wschodniego (przyp. red. instytucji finansującej, która współpracowała z Bankiem Gospodarstwa Krajowego) na projekt „Budowa garażu w Hotelu LOFT w Suwałkach”. Za uzyskane finansowanie udało nam się zbudować sześciostanowiskowy garaż oraz dwa miejsca zadaszone. Garaż dysponuje miejscami przystosowanymi dla motocyklistów, którzy w sezonie letnim stanowią duży odsetek naszych gości z krajów nadbałtyckich. W tej inwestycji został zrealizowany też projekt montażu i instalacji stacji ładowania pojazdów elektrycznych.

 

Izabela Król - właściciel hotelu​​​​​​​

 

Dlaczego zdecydowaliście się akurat na taki produkt, a nie pożyczkę w komercyjnym banku?

Bardzo niskie oprocentowanie, uniezależnione od rosnących obecnie stawek WIBOR, brak prowizji i innych ukrytych opłat, dzięki czemu pożyczka jest praktycznie bezkosztowa – to były argumenty decydujące. Poza tym bardzo szybki proces decyzyjny ułatwiający podjęcie decyzji biznesowych. Nadmienić należy także to, że w obecnej pandemicznej sytuacji banki bardzo ostrożnie podchodzą do finansowania firm z branży hotelarsko-gastronomicznej i otrzymanie w nich środków kredytowych jest bardzo utrudnione.

 

Jakie macie Państwo plany rozwoju? Może kolejne inwestycje są już planowane?

Rozwój to słowo klucz naszej działalności. Chcemy dostosować nasz obiekt do wymogów hotelu 4-gwiazdkowego, rozpoczęliśmy także prace koncepcyjne związane z rozbudową naszego obiektu poprzez zabudowanie tarasów a w niedalekiej przyszłości myślimy o dodatkowym nowoczesnym budynku, dzięki któremu będziemy w stanie poszerzyć naszą ofertę. W okresie pandemii stworzyliśmy nową markę „Suwalskie Słoiki”. Jest to oryginalny projekt produkcji i dystrybucji przetworów warzywnych na bazie receptur stworzonych przez szefa kuchni naszego obiektu. Produkty te są wytwarzane na bazie ekologicznych składników pochodzących od lokalnych dostawców. Cały projekt spotkał się z bardzo pozytywnym przyjęciem. Chcemy go rozwijać i stworzyć mocną markę przetworów pochodzących z Suwalszczyzny. Wraz z rozwojem marki, liczymy na zwiększenie produkcji, do czego niezbędna będzie nam nowa przestrzeń, o której myślimy w postaci wspomnianego wcześniej, dodatkowego budynku. Po odpoczynku w naszym hotelu, można więc zabrać ze sobą przepyszne przetwory do domu. Jesteśmy przekonani, że dzięki pobytowi w naszym hotelu można zakochać się nie tylko w lokalnej kuchni, ale i całej Suwalszczyźnie!