BGK Linia 801 598 888, 22 599 8888

Rusza super nowoczesna fabryka polskiej firmy w Holandii współfinansowana przez BGK

Grupa CANPACK z Krakowa, europejski lider na rynku opakowań metalowych, otworzył w Helmond (Holandia) fabrykę puszek napojowych. Inwestycja o wartości ponad 100 mln euro, to największe przedsięwzięcie polskiego sektora wytwórczego w tym kraju. Fabryka powstała między innymi dzięki strategicznej współpracy z Bankiem Gospodarstwa Krajowego, który objął euroobligacje wyemitowane przez spółkę. Wsparcie finansowe to jeden wielu sposobów, w jaki BGK pomaga w ekspansji zagranicznej polskim firmom. (Zdjęcia: josschaefer.nl)

Całkowity koszt budowy fabryki wyniósł ponad 100 mln euro. To jeden z najnowocześniejszych i najbardziej efektywnych energetycznie zakładów wytwórczych na świecie. Jego łączna powierzchnia sięga 40 tys. m2, a z dwóch linii produkcyjnych będzie schodzić do 2 mld puszek rocznie. Fabryka będzie produkować opakowania do napojów dla krajów takich jak: Belgia, Holandia, Luksemburg, Niemcy i Francja.

Będąc europejskim liderem w branży opakowań metalowych musimy być obecni na rynkach kluczowych dla rozwoju naszej firmy. Wymaga to znaczących nakładów finansowych, dlatego rozbudowujemy sieć naszych zakładów w taki sposób, by zwiększać konkurencyjność, redukować koszty logistyczne oraz środowiskowe i być jak najbliżej klienta – podkreśla Stanisław Waśko Wiceprezes Zarządu CAN-PACK S.A.

Wspieranie międzynarodowej działalności polskich firm to jeden ze strategicznych celów Banku Gospodarstwa Krajowego. Obecnie bank współpracuje z polskimi przedsiębiorcami w 48 krajach na 6 kontynentach. W 2017 r. polski bank rozwoju półtorakrotnie zwiększył skalę wsparcia dla ekspansji i działalności eksportowej rodzimych przedsiębiorstw. Dzięki temu nasze firmy rozpoczęły działalność m.in. w Albanii, Luksemburgu, Szwajcarii, Chile, USA, Afganistanie, Iranie i Pakistanie.

- Nasze firmy coraz śmielej wchodzą na zagraniczne rynki. To często kosztowne i ryzykowne przedsięwzięcia. Dlatego Bank Gospodarstwa Krajowego konsekwentnie poszerza skalę współpracy z polskimi przedsiębiorcami, którzy chcą skutecznie konkurować na europejskiej i globalnej arenie. Tylko w 2017 r. nasze zaangażowanie we wsparcie międzynarodowej działalności gospodarczej przekroczyło 3 mld zł – mówi Wojciech Hann, członek zarządu BGK.

***

Grupa CANPACK to wiodący producent aluminiowych puszek napojowych, opakowań szklanych, stalowych opakowań dla przemysłu spożywczego i chemicznego oraz zamknięć koronowych. Działalność produkcyjna Grupy jest realizowana w 26 fabrykach ulokowanych w 16 krajach na 4 kontynentach, a jej wyroby są sprzedawane do odbiorców z ponad 70 krajów świata. Głównym przedmiotem działalności Grupy CANPACK jest produkcja aluminiowych puszek i wieczek napojowych realizowana w 14 fabrykach. Pozostała działalność produkcyjna jest realizowana przez holdingi produktowew skład których wchodzą 2 huty szkła, 3 fabryki opakowań stalowych i 7 fabryk wytwarzających zamknięcia do butelek. Grupa CANPACK zatrudnia obecnie ponad 6000 pracowników, a roczna wartość sprzedaży przekracza 1,6 mld dolarów.

Bank Gospodarstwa Krajowego to państwowy bank rozwoju, który inicjuje i realizuje programy służące wzrostowi ekonomicznemu Polski, współpracując ze wszystkimi instytucjami rozwoju jak PFR, KUKE, PAIH, PARP i ARP. BGK rozwija systemy poręczeń i gwarancji mające na celu pobudzanie przedsiębiorczości. Jednym z ważnych zadań Banku jest również wspieranie aktywności zagranicznej polskich przedsiębiorstw. BGK zarządza programami europejskimi i dystrybuuje środki unijne w skali krajowej i regionalnej. Angażuje się w programy służące poprawie sytuacji na rynku mieszkaniowym i dostępu Polaków do mieszkań.

Kontakty dla mediów:

BGK Anna Czyż, rzecznik prasowy, media@bgk.com.pl, + 48 609 220 208

CAN-PACK S.A., Emil Sośnicki, Dyrektor Biura Nadzoru Korporacyjnego, emil.sosnicki@canpack.eu, +48 12 66 23 402