BGK Linia 801 598 888, 22 599 8888

39 mln zł na rozwój i innowacje dla małych i średnich przedsiębiorstw w zachodniopomorskim. Startuje program Jeremie 2.

Pomorze Zachodnie dołączyło do regionów, w których przedsiębiorcy z sektora MŚP mogą skorzystać z niskoprocentowych pożyczek z projektu „Jeremie 2”. Dostępne w tym rozdaniu środki o łącznej wartości 39 mln zł posłużą wzmocnieniu konkurencyjności firm na lokalnym rynku oraz podniesieniu ich zdolności do tworzenia nowych produktów i usług.

29 września Bank Gospodarstwa Krajowego podpisał dwie umowy z Polską Fundacją Przedsiębiorczości na łączną kwotę 39 mln zł. Fundacja, pełniąca rolę pośrednika finansowego, udzielać będzie bezpośrednio wsparcia firmom w regionie. Przedsiębiorcy będą mogli skorzystać z trzech rodzajów produktów: mikropożyczki, pożyczki inwestycyjnej oraz pożyczki obrotowo-inwestycyjnej. Pożyczki mają bardzo atrakcyjne oprocentowanie, a za ich udzielenie nie jest pobierana prowizja. Przedsiębiorcy będą mogli  przeznaczyć te środki na inwestycje czy rozwój prowadzonej działalności.

Jednym z filarów strategii naszego banku jest wsparcie małych i średnich przedsiębiorstw tworzących najważniejszy segment polskiej gospodarki. Program Jeremie 2 znakomicie wpisuje się w realizację tej strategii - w najbliższych latach będzie stymulował i wzmacniał gospodarkę w regionie. Mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa będą mogły sięgnąć po preferencyjne pożyczki na rozwój i wdrażanie innowacji. – mówi Przemysław Cieszyński, członek zarządu Banku Gospodarstwa Krajowego.

- To jest nowy początek naszej przygody ze wspieraniem i pomaganiem przedsiębiorcom. Byliśmy jednym z pierwszych regionów, który zdecydował się na uruchomienie inicjatywy JERREMIE i JESSICA. Pomimo krytyki, wsparliśmy ponad 6 tys. przedsiębiorców - skomentował marszałek Olgierd Geblewicz.

Pomorze Zachodnie to siódmy region, który podpisuje umowy z pośrednikami finansowymi. Do tej pory na taką współpracę zdecydowały się województwa: pomorskie, wielkopolskie, łódzkie, małopolskie, dolnośląskie i opolskie. Wkrótce dołączy do nich kolejne osiem regionów.

Aktualna lista pośredników oferujących instrumenty finansowe z wykorzystaniem funduszy unijnych znajduje się na stronie rpo.bgk.pl .

Pełna treść komunikatu o zamówieniu wraz z ogłoszeniem i dokumentacją przetargową znajduje się na stronie www.bgk.pl .

Więcej informacji o projekcie „Jeremie 2” na stronie rpo.bgk.pl .