Nowe budynki mieszkalne w Szczecinie dzięki preferencyjnemu kredytowi z BGK (Grupa PFR)

• 7 listopada w Szczecinie przekazano do użytkowania 13 budynków mieszkalnych.
  • Bank Gospodarstwa Krajowego (Grupa PFR) udzielił kredytu preferencyjnego, dzięki któremu powstało 267 mieszkań na wynajem.
  • 33 mieszkania przeznaczone są dla absolwentów.

15 minut od centrum Szczecina powstało Osiedle „Sienno”. Dziś oddano do użytku drugi etap tej inwestycji. Inwestycja została zrealizowana przez Szczecińskie Towarzystwo Budownictwa Społecznego spółka z o.o. na zlecenie Miasta Szczecin. Zlokalizowana jest u zbiegu ulic Łącznej, Pelikana i Flaminga w Szczecinie.

Inwestycja kosztowała 48 mln zł, a dzięki kredytowi w wysokości 22,3 mln zł, którego udzielił Bank Gospodarstwa Krajowego, powstało 267 społecznych mieszkań czynszowych o łącznej powierzchni blisko 14 tys. m2, żłobek oraz 4 garaże podziemne.

Na osiedlu powstały mieszkania jednopokojowe o powierzchni ok. 32 m2, dwupokojowe, o powierzchni od 41 do 56 m2 i trzypokojowe – największe mają po 65 m2. Czynsz za najmniejsze mieszkania wynosi około 400 zł, zaś za te największe i najlepiej usytuowane trzeba będzie płacić miesięcznie około 800 zł.

Mieszkania są w pełni wykończone i gotowe, by w nich zamieszkać. W ramach zagospodarowania terenu osiedla powstała infrastruktura sportowo‑rekreacyjna, plac zabaw dla dzieci, plac z fontanną stanowiący miejsce spotkań i rekreacji mieszkańców. Powstały również drogi osiedlowe i parkingi.

– Program społecznego budownictwa czynszowego, opierający się na preferencyjnym finansowaniu ze środków Banku Gospodarstwa Krajowego (z dopłatą do oprocentowania ze środków budżetu państwa), to pierwsza od 2009 r., kiedy to zlikwidowany został Krajowy Fundusz Mieszkaniowy, inicjatywa wspierająca sektor mieszkań na wynajem o umiarkowanym czynszu. Cieszę się, że w ramach programu powstają nowoczesne mieszkania na w pełni funkcjonalnych osiedlach. Zgodnie z przyjętym we wrześniu przez rząd Narodowym Programem Mieszkaniowym, będziemy w coraz większym stopniu wspierać współpracę samorządów lokalnych z inwestorami rynku mieszkaniowego (jakimi są również towarzystwa budownictwa społecznego). Przykładem takiej współpracy z pewnością są realizacje Szczecińskiego TBS we współpracy z miastem – powiedział wiceminister infrastruktury i budownictwa Kazimierz Smoliński.

Mieszkanie dla absolwenta

33 mieszkania w tej inwestycji przeznaczone są na wynajem dla absolwentów i poszukiwanych fachowców w danej dziedzinie w ramach Programu „Dom dla Absolwenta i Fachowca”. Jest to projekt Gminy Miasto Szczecin realizowany przy udziale Szczecińskiego TBS. Zakłada on wynajęcie na preferencyjnych warunkach wykończonych „pod klucz” mieszkań absolwentom uczelni wyższych. Celem pilotażowej edycji programu jest zachęcenie młodych specjalistów do związania swojej kariery zawodowej ze Szczecinem.

Najwięcej mieszkań przeznaczonych jest na wynajem dla osób, które wniosą wkład finansowy w wysokości 30 proc. kosztów budowy lokalu (206 mieszkań). Wysokość partycypacji oscyluje na poziomie ok. 1200 zł/m2 powierzchni użytkowej mieszkania i podlega ona zwrotowi w zwaloryzowanej wysokości w przypadku rezygnacji najemcy z dalszego najmu lokalu mieszkalnego.

28 mieszkań (w tym 6 lokali dostosowanych dla osób niepełnosprawnych) pozostaje do dyspozycji Gminy Miasto Szczecin w ramach programu „Nowy dom”. Program ten jest skierowany do najemców komunalnych lokali mieszkalnych, którzy chcą zamienić zajmowane mieszkania na lokale o nowoczesnym standardzie technicznym i funkcjonalnym.