Kolejne transakcje BGK w Programie Inwestycje Polskie

Program inwestycyjny ENEA i infrastruktura miejska w Płocku, Sosnowcu i Białymstoku to kolejne inwestycje finansowane przez BGK w ramach programu Inwestycje Polskie.

Realizowany od roku Program Inwestycje Polskie ma już kilkadziesiąt sukcesów z udziałem Banku Gospodarstwa Krajowego. Tylko w ostatnich dwóch miesiącach były to cztery inwestycje, które przyczynią się do budowania bezpieczeństwa energetycznego Polski oraz rozwoju lokalnego i regionalnego.

Bank Gospodarstwa Krajowego podpisał w ostatnim czasie cztery umowy, które powiększyły listę kilkunastu inwestycji finansowanych przez Bank w ramach programu Inwestycje Polskie, z łącznym zaangażowaniem BGK sięgającym 10 mld zł.

Pierwsza z nich to program inwestycyjny spółki ENEA, którego elementem jest między innymi budowa nowego bloku 1075MW w Elektrowni Kozienice. Finansowanie dostarczone przez BGK to program emisji obligacji długoterminowych o wartości 1 mld zł. Umowa została podpisana 15 maja w obecności ministra skarbu Włodzimierza Karpińskiego i będzie obowiązywać do 2026 roku.

- Od wielu miesięcy realizujemy Program Inwestycje Polskie, finansując duże i małe przedsięwzięcia ważne z punktu widzenia naszej gospodarki. Dzisiejsza transakcja doskonale się wpisuje zarówno w ten program, jak i w tradycję naszego banku. Kiedy w latach 20-tych ubiegłego wieku Polska odzyskiwała niepodległość, BGK pomagał budować Centralny Okręg Przemysłowy, miasto i port Gdynia, wspierał polski przemysł i inwestycje infrastrukturalne. Dzisiaj, realizując takie transakcje jak projekty ENEA, wracamy do korzeni - powiedział w Kozienicach Dariusz Kacprzyk, prezes zarządu BGK.

Drugą inwestycją jest budowa infrastruktury oświatowo-sportowej w Płocku, którą wykonuje spółka celowa Inwestycje Miejskie. BGK dostarczy finansowanie na budowę czterech przedszkoli, zespołu szkół i hali sportowej poprzez program emisji obligacji o wartości ponad 73 mln zł.

BGK wesprze także modernizację sieci wod-kan oraz oczyszczalni ścieków w Sosnowcu realizowaną przez Rejonowe Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji. Dzięki tej inwestycji zwiększy się między innymi liczba mieszkańców mających dostęp do kanalizacji o ponad 5 tys. osób. Bank Gospodarstwa Krajowego udzielił spółce RPWiK w Sosnowcu kredytu długoterminowego w kwocie 86 mln zł z ponad 10-letnim okresem kredytowania.

Czwartą inwestycją jest rewitalizacja terenów poprzemysłowych w Białymstoku z modernizacją układu drogowego i budową nowoczesnego obiektu handlowego o powierzchni ponad 57 tys. m². Inwestorem jest spółka Park Handlowy Kwadrat S.A. Projekt ma istotne znaczenie dla miasta Białystok, gdyż będzie zlokalizowany przy aktualnie rozbudowanej i modernizowanej obwodnicy miejskiej, a kredytobiorca będzie partycypował w kosztach przebudowy arterii drogowej prowadzącej do centrum miasta. Inwestycja przyczyni się także do powstania nowych miejsc pracy oraz przyciągnie do stolicy województwa mieszkańców z regionu białostockiego. Bank Gospodarstwa Krajowego dostarczył finansowanie w postaci kredytu inwestycyjnego na kwotę blisko 33 mln EUR.