BGK i PKO Bank Polski wspierają rozwój polskiego producenta - FABRYK MEBLI „FORTE” S.A.

• BGK w konsorcjum z PKO Bankiem Polskim udzielił kredytu inwestycyjnego o wartości 140 mln euro.
  • Kredyt zostanie przeznaczony na budowę fabryki płyt wiórowych należącej do Grupy FABRYK MEBLI „FORTE” S.A.
  • Kredyt inwestycyjny został udzielony na okres 96 miesięcy. Udział BGK w kredycie to 70 mln euro.

Bank Gospodarstwa Krajowego w konsorcjum PKO Bankiem Polskim udzielił TANNE Sp. z o.o., spółce zależnej FABRYK MEBLI „FORTE” S.A., kredytu inwestycyjnego o wartości 140 mln euro. Środki zostaną przeznaczone na budowę fabryki płyt wiórowych w Suwalskiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej (SSSE).

FABRYKI MEBLI „FORTE” S.A. to jeden z największych europejskich producentów mebli do samodzielnego montażu, prowadzący sprzedaż do ponad 40 krajów na całym świecie. Obecnie FORTE posiada cztery nowoczesne zakłady produkcyjne zlokalizowane w Ostrowi Mazowieckiej, Suwałkach, Białymstoku i Hajnówce. Nowa fabryka w Suwałkach w znacznym stopniu uniezależni spółkę od dostawców zewnętrznych i przyczyni się do zatrudnienia blisko 300 osób w regionie o wysokim wskaźniku bezrobocia. Inwestycja spółki ma również wymiar ekologiczny – nowoczesna technologia produkcji płyty wiórowej najnowszej generacji pozwala znacząco zmniejszyć ilość zużywanego do jej produkcji drewna, dzięki czemu zwiększa się ochrona naturalnych zasobów leśnych w naszym kraju. Produkowana płyta będzie od razu spełniała przyszłe, bardziej rygorystyczne normy emisji formaldehydu. Łączny koszt inwestycji to kwota do 156 mln euro. Planowany termin zakończenia inwestycji to październik 2018 r.

- FABRYKI MEBLI „FORTE” S.A. przygotowała długofalowy plan rozwoju Grupy, zakładający między innymi integrację pionową, czyli budowę fabryki podstawowego surowca do produkcji, jakim jest płyta wiórowa. Zakładamy również rozwój zdolności produkcyjnych mebli oraz wdrażanie nowych innowacyjnych technologii w produkcji i produktach. Główny nacisk kładziemy na oszczędność surowców i stosowanie w pełni zgodnych ze środowiskiem, ekologicznych metod produkcji. Podpisanie umowy kredytowej z konsorcjum polskich banków wspiera w istotny sposób nasze plany, wpisując się jednocześnie w znaczący sposób w rozwój branży meblowej w Polsce – mówi Maciej Formanowicz, prezes Zarządu FABRYK MEBLI "FORTE" S.A.

- Inwestycja Grupy FORTE wpisuje się w każdym zakresie w misję BGK pobudzania polskiej gospodarki i rozwoju społecznego:  pomagamy polskiemu przedsiębiorstwu zwiększać swój potencjał w kraju i za granicą, pomagamy utrzymać i zwiększyć zatrudnienie na obszarze o znacznym stopniu bezrobocia, zwiększamy innowacyjność firmy, umożliwiając uruchomienie najnowocześniejszej technologii produkcji płyty wiórowej w Polsce, a także chronimy polską przyrodę finansując rozwiązania proekologiczne. Już dziś mogę zapowiedzieć, że rola BGK w ramach Polskiego Funduszu Rozwoju będzie tylko rosła i jesteśmy gotowi, by wspierać kolejne tak dobre projekty polskich firm – dodaje Robert Kasprzak, dyrektor departamentu finansowania strukturalnego w Banku Gospodarstwa Krajowego.

- W PKO Banku Polskim koncentrujemy się na budowaniu trwałych i satysfakcjonujących dla obu stron relacji z klientami. Oferujemy dopasowaną ofertę kredytową, współpracę z najwyższej klasy doradcami, oraz wiedzę i doświadczenie w realizacji znaczących transakcji finansowych. Kredyt udzielony Tanne, Sp. z o.o., spółce zależnej od FABRYK MEBLI „FORTE” S.A. przez konsorcjum banków z PKO Bankiem Polskim jako agentem kredytu, jest modelowym przykładem takiej współpracy. Zarówno siła kapitałowa banku, jak i doświadczenie zespołu przygotowującego tę transakcję, pozwoliły nam z sukcesem uczestniczyć w tym procesie – podkreśla Ilona Wołyniec, dyrektor Pionu Relacji z Klientami Strategicznymi i Finansowania Projektów w PKO Banku Polskim.