BGK i KUKE (Grupa PFR) finansują kontrakt eksportowy firmy budowlanej Unibep SA

• BGK podpisał umowę kredytową o wartości 245 mln zł (55 mln EUR) na sfinansowanie kontraktu eksportowego firmy budowlanej Unibep SA z Bielska Podlaskiego;
  • Kredytobiorcą jest Trinity Invest, na którego zlecenie Unibep zbuduje centrum handlowe na Białorusi. To największy dotychczas kredyt BGK udzielony zagranicznemu nabywcy w ramach rządowego programu wspierania eksportu.
  • Finansowanie zabezpieczy polisa KUKE S.A.;
  • Umowa pomiędzy Triniti Invest a UNIBEP S.A. wejdzie w życie po spełnieniu przez Kredytobiorcę warunków technicznych uruchomienia kredytu;

Bank Gospodarstwa Krajowego podpisał umowę kredytową ze spółką Trinity Invest na sfinansowanie kontraktu eksportowego zawartego z polskim eksporterem - firmą Unibep SA. Przedmiotem kontraktu eksportowego jest zakończenie budowy pod klucz kompleksu handlowo-biurowego o powierzchni 68 tys. m2 w Grodnie na Białorusi. Kredyt został udzielony w ramach rządowego programu Finansowe Wspieranie Eksportu i jest objęty polisą ubezpieczeniową Korporacji Ubezpieczeń Kredytów Eksportowych SA.

- To największy dotychczas kredyt BGK realizowany w ramach programu rządowego i jednocześnie pierwszy w historii polskiej bankowości kredyt udzielony bezpośrednio spółce białoruskiej w strukturze export finance. Kredytując zakup usług budowlanych świadczonych przez polską firmę, wspieramy rozwój Unibepu w Polsce i na rynku zagranicznym. Dostarczanie finansowania wspierającego polskich eksporterów oraz ekspansję zagraniczną rodzimych przedsiębiorstw jest jednym z kluczowych obszarów działalności BGK. Ma to być również jeden z filarów działalności Grupy PFR – powiedział Arkadiusz Zabłoński, wicedyrektor Departamentu Finansowania Strukturalnego BGK.

- Zabezpieczenie finansowania przez KUKE pozwoli polskiej firmie na realizację dużego kontraktu - powstanie kolejne centrum handlowe pod znakiem naszego wykonawcy. To kolejny wspólny projekt, który realizujemy z Unibep. Wierzymy, że dzięki tej współpracy firma może dynamicznie rozwijać się. Ponadto, kooperacja na linii BGK-KUKE-Unibep to świetny przykład dla innych przedsiębiorców, jak efektywnie uzyskać i korzystać ze wsparcia w ekspansji zagranicznej. Dzięki uporządkowaniu logiki procesu konstruowania struktury finansowania i zabezpieczenia przed ryzykiem, KUKE na wczesnym etapie rozmów z firmą może zdefiniować optymalne obszary wsparcia. Ta zmiana w podejściu już przekłada się na nasze wyniki. W tym roku wartość obrotów ubezpieczonych przez KUKE wyniesie ok. 32,7 mld – mówi Marek Czerski, Prezes Zarządu KUKE SA.

Uzyskanie finansowania przez białoruskiego inwestora warunkuje rozpoczęcie realizacji kontraktu budowlanego przez Unibep. Pieniądze pozyskane przez inwestora trafią bezpośrednio do polskiego wykonawcy, dzięki czemu po stronie polskiego podmiotu nie istnieje ryzyko braku zapłaty.

Po wejściu umowy w życie bielska spółka będzie generalnym wykonawcą inwestycji w Grodnie i ma zbudować obiekt do końca 2018 r. Wynagrodzenie polskiego wykonawcy za całość inwestycji wyniesie ok. 66 mln EUR netto. - Ten kontrakt to potwierdzenie, że potrafimy zdobywać zlecenia na wymagającym i trudnym rynku białoruskim. Pokazuje też, że jest to dla nas rynek perspektywiczny – to kolejne zlecenie po tym, jak z sukcesem wybudowaliśmy hotel w Mińsku. Pragnę podkreślić, że posiadamy licencję na budowanie i generalne wykonawstwo na terenie Białorusi – powiedział Leszek Gołąbiecki, prezes zarządu Unibep SA. – To co nas cieszy to to, że dzięki BGK i KUKE mamy bezpieczne finansowanie inwestycji. To w przypadku usług eksportowych jest bardzo ważne.

Sponsorem projektu w Grodnie jest działająca od 1997 roku firma Conte Spa – największy w WNP i Europie Wschodniej białoruski producent wyrobów pończoszniczych.